فهرست مطالب

نشریه عمران و پروژه
سال دوم شماره 2 (پیاپی 12، اردیبهشت 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهنود برمایه ور*، رضا جیحوری صفحات 11-22
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی روش های اجرایی گودبرداری و بکارگیری سازه های نگهبان در ساخت و سازهای مسکونی در مقایسه با استاندارد موجود در شهر تهران است. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و از نوع کاربردی است. ابزار پژوهش مطالعه کتابخانه ای و پرسشنامه محقق ساخته، بسته پاسخ با طیف لیکرت است. به منظور رعایت اصل روایی در پرسشنامه علاوه بر نظرات استادان راهنما و مشاور از روایی تحلیل عامل ها نیز بهره گیری شده است و جهت بررسی پایایی ابزار پژوهش از آزمون آلفای کرانباخ استفاده شده که مقدار آن 831/0 بدست آمده است. جامعه آماری عبارت است از کلیه مدیران و مهندسان شاغل به کار در شرکت های ساختمانی در شهر تهران که به شیوه تصادفی خوشه ای تعداد 384 نفر انتخاب شده اند و از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون t استفاده شده است. بر اساس محاسبات انجام شده می توان نتیجه گرفت که فرضیه پژوهش مبنی بر این که " روش های اجرایی گودبرداری و روش های بکارگیری سازه های نگهبان در ساخت و سازهای مسکونی مطابق با استاندارد موجود است " با اطمینان 95% پذیرفته می شود.
    کلیدواژگان: گودبرداری، سازه های نگهبان، ساخت و سازهای مسکونی، استاندارد
  • میلاد ارجمند*، نیما صادقیان پیر محله، سحر امینی، سارا نظرنیا خراجو صفحات 23-29
    وضعیت اقلیمی و منابع آب کشور حکایت از محدودیت جدی منابع آبی دارد به ترتیبی که بیش از دوسوم کشور جزء مناطق خشک، نیمه خشک و بیابانی است که عمده مراکز و قطب های جمعیتی از جمله کلان شهر های کشور که منابع تامین آب آن ها متکی به آب های زیر زمینی است را در بر می گیرد و کمتر از یک سوم کشور در سایر اقلیم های با وضعیت آب و هوایی مرطوب و نیمه مرطوب قرار گرفته است. لذا در حال حاضر منابع آب زیر زمینی کشور به دلیل برداشت بیش از حد ناشی از ازدیاد چاه های غیر مجاز و اضافه برداشت های چاه های مجاز، همراه با وقوع خشکسالی های متوالی سالیان اخیر به وضعیت بحرانی رسیده است.آب های زیر زمینی از مهم ترین و اصلی ترین منابع آبی در سطح کشور که علاوه بر تامین آب شرب،کشاورزی و صنعت، نقش مهمی در شکوفایی اقتصادی کشوردارد.در این پژوهش قوانین حاکم بر آب های زیر زمین ایران بررسی وراه حل های قانونی به منظور احیای قنوات، چاه های متروک و بایر و... ارایه شده است.
    کلیدواژگان: حقوق، آب های زیر زمینی، مالکیت، مناطق ممنوعه
  • رحیم تقی زاده*، احمد پوستچی صفحات 30-44

    طرح ها و پروژه های عمرانی همواره از مهم ترین بخش های مولد صنعتی بوده که موجب رشد و پیشرفت اقتصادی می گردد. در شرایط متغیر اقتصادی، فناوری و سیاسی این طرح های سرمایه گذاری با ریسک ها و مخاطرات فراوانی روبه رو هستند که موفقیت این طرح ها به شناسایی، ارزیابی و مدیریت صحیح این مخاطرات وابسته است. چراکه ریسک جزیی از هر پروژه بوده و نمی توان آن را حذف کرد، بلکه با مدیریت درست می توان راهکارهایی جهت کنترل و مدیریت پیشنهاد کرد. بر این اساس در این پژوهش 16مورد از ریسک احتمالی موجود در پروژه آزادراه اراک-خرم آباد از طریق بررسی جامع ادبیات و مطالعه میدانی توسط کارشناسان با استفاده از روش PMBOK شناسایی شده است. ضمن آنکه، این 16 ریسک در 4 مولفه: 1) ریسک فنی، کاربردی و فنی 2) ریسک سازمانی 3) ریسک مدیریت 4) ریسک خارجی دسته بندی شده است. سپس به منظور شناسایی محتمل ترین ریسک ها با استفاده از نظرات متخصصان و توسط روش بهترین-بدترین (Best Worst Method) اهمیت نسبی (وزن) از این معیارها و ریسک ها محاسبه شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که ریسک مدیریت به عنوان مهم ترین مولفه و معیار مطرح بوده و عدم تخصیص بودجه و قطع حمایت دولت بااهمیت ترین ریسک و زیر معیار را ازنظر کارشناسان بوده است. درنهایت با توجه به رتبه بندی ریسک های شناسایی شده، برنامه و پیشنهادهای پاسخگویی به ریسک های مهم به منظور حذف یا کاهش اثرات مخرب بر اساس دستورالعمل ها و آیین نامه ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، مدیریت پروژه، آزادراه اراک-خرم آباد، Best Worst Method
  • وحید حاتمی*، عباس ثابت، احمد جنابعلی جهرمی صفحات 45-55
    بهره وری منابع انسانی دغدغه مهم سازمان های امروزی است؛ زیرا اساسی ترین محرک رسیدن به نتایج رضایت بخش و کسب مزیت رقابتی، به شمار می رود. ارتقای بهره وری نیروی انسانی در هر سازمانی، نیازمند سرمایه گذاری یا به عبارت دیگر روش استفاده از انواع سرمایه در جهت افزایش بهره وری است و شناخت هر نوع سرمایه ای در راستای بهبود بهره وری نیروی انسانی، امری لازم و ضروری است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی بهره وری سرمایه های انسانی در پروژه های عمرانی بر اساس سرمایه اجتماعی و اشتراک دانش انجام گردید. تحقیق حاضر از منظر هدف کاربردی و از منظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضرکارکنان معاونت عمرانی شهرداری شیراز به تعداد 300 نفر در نظر گرفته شد، شیوه نمونه گیری به صورت گروهی و حجم نمونه از طریق فرمول کوکران به تعداد 168 مشخص گردید. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نظر و سنجش متغیرهای تحقیق، از پرسش نامه استاندارد استفاده شد. روایی ابزار اندازه گیری از طریق محتوایی و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار (lisrel) استفاده شد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که ابعاد سرمایه اجتماعی تاثیر معناداری بر بهره وری سرمایه های انسانی در پروژه های عمرانی دارد و اشتراک دانش نقش میانجی معناداری بین سرمایه اجتماعی و بهره وری سرمایه های انسانی در پروژه های عمرانی داشت.
    کلیدواژگان: بهره وری سرمایه های انسانی، پروژه های عمرانی، سرمایه اجتماعی، اشتراک دانش، سرمایه ساختاری، سرمایه ارتباطی، سرمایه شناختی
  • کوروش مهدی زاده*، سیده وحیده هاشمی، عباسعلی صادقی، فرشید موافق قدیرلی صفحات 56-76
    امروزه استفاده از بتن پر مقاومت در پروژه های بزرگ دنیا بسیار رایج شده است. به طوری که ساخت بزرگ ترین و بلندترین سازه های جهان بدون استفاده از تکنولوژی بتن پر مقاومت تقریبا غیرممکن می باشد. از طرفی با توجه به گستردگی سازه های بتنی در کشورمان، در آیین نامه طراحی سازه های بتنی از تاثیرات مقاومت بتن بر عملکرد دینامیکی سازه سخنی به میان نیامده است؛ بنابراین هدف از این تحقیق، بررسی عملکرد لرزه ای سازه ی بتنی با بتن اجرایی رایج و پر مقاومت با استفاده از تحلیل دینامیکی غیرخطی تاریخچه زمانی می باشد، بطوریکه با مقایسه ی رفتار لرزه ای سازه های بتنی با بتن رایج و پر مقاومت به بررسی تاثیر پارامترهایی مانند تغییر شکل بام، برش پایه، نیروی محوری ستون ها پرداخته می شود. بنابراین، در ابتدا سازه ی قاب خمشی بتنی با شکل پذیری متوسط 2 طبقه در حالت سه بعدی براساس ضوابط موجود طراحی شده و با جزییات واقعی در نرم افزار ABAQUS مدل سازی گردید. به منظور انجام تحلیل غیرخطی، از مدل غیرخطی برای المان های سازه استفاده گردیده و تحلیل لرزه ای سیستم با استفاده از سه زوج شتاب نگاشت دور از گسل همپایه شده، انجام می گیرد. نتایج نشان می دهند که افزایش مقاومت بتن، سبب افزایش برش پایه و همچنین سختی طبقات شده و از طرفی افزایش مقاومت بتن بر مقادیر نیروی محوری ستون ها تقریبا بی تاثیر است.
    کلیدواژگان: قاب خمشی بتنی، بتن اجرائی رایج، بتن پر مقاومت، تحلیل دینامیکی غیرخطی تاریخچه زمانی، شتاب نگاشت دور از گسل، نرم افزار ABAQUS
  • سامان زاهدی درشوری*، عباس ثابت، محمد مهریار صفحات 77-92

    پروژه های عمرانی به طور عمده می توانند با بهره گیری از رویکردهای مختلف به حد مطلوب از کمال برسند.فرض رویکرد متعارف مدیریت پروژه این است که با جهانی منظم و قابل پیش بینی روبه روست. این درحالی است که ویژگی هایی هم چون تعداد زیاد اجزا، وابستگی متقابل میان آنها، درجه بالای هم افزایی، تنوع اجزا و مهم تر از همه، رفتار غیرخطی که از مشخصه های اصلی سیستم های پیچیده می باشد، باعث شده ماهیت پروژه های ساخت، کاملا متفاوت باقبل به نظر آید. لذا پژوهش حاضر با هدف تاثیر مدیریت استرس و مدیریت زمان بر موفقیت مدیریت پروژه در صنعت ساختمان سازی انجام گردید. تحقیق حاضر از منظر هدف کاربردی و از منظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان سازمان عمران شهرداری اصفهان به تعداد 135 نفر در نظر گرفته شد، شیوه نمونه گیری به صورت گروهی (طبقه‎ای تصادقی) و حجم نمونه از طریق فرمول کوکران به تعداد 100 مشخص گردید. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نظر و سنجش متغیرهای تحقیق، از پرسش نامه استاندارد استفاده شد. روایی ابزار اندازه گیری از طریق محتوایی و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم‎افزار (SPSS 24) استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد مدیریت زمان با ضریب مسیر 0.945 بیشترین تاثیر را بر مدیریت پروژه دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، مدیریت استرس، مدیریت زمان
|
  • Behnod Barmayehvar *, Reza Jeihoori Pages 11-22
    The purpose of this research is to investigate the methods of excavation and the use of guard structures in residential construction in comparison with the existing standards in Tehran. The research method is descriptive-survey and of applied type. A library research tool and a researcher-made questionnaire are closed responses with Likert scale. In order to observe the validity of the questionnaire, in addition to the opinions of the supervisor and consultant professors, the validity of the factor analysis has also been used. To test the reliability of the research tool, the Cronbach's alpha test has been used, which is 0.831. The statistical population is all managers and engineers employed in construction companies in Tehran, randomly clustered 384 people. Descriptive statistics and inferential statistics including t test were used. Based on the calculations done, it can be concluded that the assumption of the research that "the methods of excavation and methods of using guard structures in residential construction are in accordance with the standard" is accepted with 95% confidence.
    Keywords: Excavation, Guard structures, Residential construction, Standard
  • Milad Arjomand *, Nima Sadeghiyan, Sahar Amini, Sara Nazarnia Kharajou Pages 23-29
    The country's climate and water resources indicate a serious limitation of water resources, with more than two-thirds of the country's dry, semi-arid and desert areas being the main centers and population centers, including the country's metropolises, whose water supply resources rely on groundwater. It is located in less than a third of the country in other climates with humid and semi-humid climates. Therefore, the country's groundwater resources are currently in crisis due to over-harvesting due to the increase in unauthorized wells and overdrafts of authorized wells, along with the occurrence of consecutive droughts. Groundwater is one of the most important and main water resources in In addition to providing drinking water, agriculture and industry, the country plays an important role in the country's economic prosperity. In this study, the laws governing Iran's groundwater are examined and legal avenues are provided to rehabilitate canals, abandoned and barren wells, and so on.
    Keywords: Law, Groundwater, ownership, restricted areas
  • Rahim Taghizadeh *, Ahmad Poustchi Pages 30-44

    Civil projects is one of the leading industry sectors that spurred economic growth. Risk management and its evaluation are keys to the success of projects. Since risk is a part of any project connot be could denied. But, its proper management can offer solutions to control it. We identify the risks in the arark-khoramabad freeway project using the PMBOK. In this study, total of 16 possible risks were identified through a comprehensive literature review and field study by experts. More ever, there 16 risks were clustered into 4 components; 1) Technical, functional and qualitative risk 2) Organizational risk 3) Management risk 4) External risk. Applying expert opinions and the Best-Worst Method (BWM) that is a multi-criteria decision-making method, the relative importance (weights) of these criteria were calculated. The result show that management risk is most important criterion. The lack of financial sources and government supports are the main sub criterion and risks. Finally, with detected risk ranked, reaction programs to important risk were provided and enables the project manager and authorities to keep face of risks.

    Keywords: Risk Management, Project Management, Arak-Khoramabad, freeway, Best-Worst Method
  • Vahid Hatami *, Abbas Sabet, Ahmad Jenabali Jahromi Pages 45-55
    Human resource efficiency is an important concern of modern organizations; because it is considered as the most basic stimulus to achieve desired results and promote competition. Improving the efficiency of human resources in any organization requires investment, or in other words, the ways to use various types of capital to increase efficiency, and recognizing any type of capital in order to improve the efficiency of human resources is necessary. Therefore, the present study aimed at presenting the causal model of human capital efficiency in civil projects based on social capital and knowledge sharing. The applied objective of the present study and the data collection procedure is descriptive and correlational. The participants of the present study included the 300 hundred employees of Shiraz Municipality's Deputy for Civil Engineering. Sampling method in groups and sample volume through Cochran formula 168 was identified. A standard questionnaire was used for data collection procedure and measuring the research variables. The content validity of the measuring instrument was confirmed and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Lisrel software was used to analyze the data. The results of path analysis showed that the dimensions of social capital have a significant effect on the efficiency of human capital in civil projects .the results also showed that knowledge sharing played a significant role in social capital and efficiency of human capital in civil projects.
    Keywords: Human Capital Efficiency, Construction projects, Social Capital, knowledge sharing, Structural Capital, Communication capital, Cognitive capital
  • Kourosh Mehdizadeh *, Seyede Vahide Hashemi, Abbasali Sadeghi, Farshid Movafegh Ghadirli Pages 56-76
    Today, the use of high strength concrete in large projects around the world has become very common. It is almost impossible to build the world's largest and tallest structures without using high strength concrete technology. On the other hand, due to the wide range of concrete structures in our country, the regulations for the design of concrete structures do not mention the effects of concrete strength on the dynamic performance of the structure; Therefore, the aim of this study is to investigate the seismic performance of concrete structure with common and high strength concrete by using nonlinear dynamic time history analysis, so that the effect of parameters such as roof displacement, base shear, and axial force of the columns is compared. Therefore, at first, 2-storey concrete moment frame structure with intermediate ductility was designed in three-dimensional mode, according to the available regulations, then the real details were modeled in ABAQUS software. In order to perform nonlinear analysis, nonlinear model is used for structural elements and seismic analysis of the system is performed using three near-fault pairs of accelograms. The results show that increasing the strength of the concrete increasing the base shear as well as the stiffness of the stories, and the axial force values of the columns is almost ineffective.
    Keywords: Concrete Moment Frame, Common Executive Concrete, high strength concrete, Nonlinear dynamic analysis, Near-Fault Accelogram, ABAQUS software
  • Saman Zahedi Dareshoori *, Abbas Sabet, Mohammad Mehryar Pages 77-92

    Construction projects can mainly achieve the desired level of perfection by using different approaches. Assuming the conventional approach to project management is to face a systematic and predictable world. However, features such as the large number of components, the interdependence between them, the high degree of synergy, the variety of components and most importantly, the nonlinear behavior that is a key feature of complex systems, has made the nature of construction projects, It looks completely different than before. Therefore, the present study was conducted with the aim of influencing stress management and time management on the success of project management in the construction industry. The present study is a descriptive correlation from the perspective of applied purpose and from the perspective of data collection method. The statistical population of the present study of the staff of Isfahan Municipality Civil Organization was considered to be 135 people, the sampling method was determined as a group (random class) and the sample size was determined by Cochran's formula as 100. A standard questionnaire was used to collect the desired information and measure the research variables. The validity of the measurement tool is confirmed by its content and its reliability is confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Software (SPSS 24) was used to analyze the data. The results showed that time management with a path coefficient of 0.945 has the greatest impact on project management.

    Keywords: project management, Stress Management, time management